Пародонтологија

Се занимава со лекување на сите состојби и болести кои го зафаќаат потпорниот апарат на забите, во кои централно место зафаќаат воспаленијата на гингивите (гингивитис) и различните облици на пародонтопатија.Пародонтопатијата претставува еден генерален проблем кој опфаќа голем дел од населението, па затоа пристапот кон нејзино менаџирање мора да биде детален, долгорочен, едукативен и превентивен.

Кај здравата вилица коренот на забот е целосно „закотвен“ во коската со која е поврзан со фиксирачки влакна (периодонциум). Треба да се прави разлика помеѓу воспаление на непцата (гингивитис) и воспаление на целиот потпорен апарат на забите (периодонтитис). Гингивитисот се карактеризира со отечена, интензивно црвена гингива која е склона кон крварење. Лесно се лекува: професионално чистење на забите во стоматолошка ординација и оптимална секојдневна стоматолошка нега.

Занемарениот гингивитис може да доведе до периодонтитис. Поради воспаление, гингивата отекува и се одвојува од површината на забот. Се формираат пародонтални џебови кои го фаворизираат растот и размножувањето на бактериите. Околното ткиво реагира на бактериите и нивните штетни продукти со воспаление. Воспалението резултира со уништување на потпорното ткиво на забот, кое ја вклучува и коската. Често текот на периодонтитисот е слаб со симптоми и хроничен. Со текот на времето, воспалително распаѓање на коските може да резултира со подвижност и губење на забите.

Киретажа на пародонтални џебови

Под локална анестезија, корените на забите се чистат од бактериски наслаги и нивните штетни производи. 3D формациите на бактерии се толку добро организирани и заштитени во обвивката (биофилм), така што антибиотиците би требало да се дозираат во 1000 пати поголема концентрација за да бидат ефективни во нивното уништување.

Џебовите се чистат со комбинација на рачни и ултразвучни инструменти. Комбинацијата на овие две техники овозможува комплетно отстранување на патолошкото меко ткиво, обработка и мазнење на коренската површина и отстранување на субгингивалните конкременти Елиминацијата на наслаги го запира уништувањето на ткивото и ја намалува длабочината на џебот. Во плитките џебови условите за размножување на бактериите не се толку добри, што резултира со подобрување на пародонталното здравје.

Терапија на одржување

Усната шуплина и на здравите и на болните од пародонтопатија е полна со бактерии. Пациентите со пародонтопатија имаат генетска предиспозиција за воспалителна хиперреакција на бактерии. Дури и да беше теоретски можно да се елиминираат сите бактерии, реколонизацијата и последователната воспалителна реакција ќе се случат многу брзо. Тоа значи дека не може да има еднократна успешна терапија за пародонтопатија.Пародонтопатијата е хронично воспалително заболување и како такво мора да се контролира доживотно и да се интервенира доколку е потребно. Фреквенцијата на контролите зависи од активноста на болеста, навиките и оралната хигиена на пациентот и се одредува индивидуално (обично 2-4 пати годишно).


parodontologija_1

parodontologija_2

Контактирајте не!